четвъртък, 29 юли 2010 г.

ВСИЧКИ ПЛАЩАМЕ ЗА ГАФОВЕТЕ НА „НАШАТА” ПОЛИЦИЯ

Случаите на полицейско насилие зачестяват и само извинение на министъра към пострадалите няма да спре негативната тенденция. Нараства и сумата на обезщетенията, които България трябва да плаща по осъдителни решения за нарушени граждански права. Тези пари се дават от бюджета на държавата, т.е обезщетенията на пострадалите са за сметка на всички граждани. Всички ние плащаме за „удоволствието” да гледаме по телевизията и вестниците в реалити формат проснати на земята полуголи мъже, а вече и жени, белезници, автомати и пр. Дори и да не искаме, ние сме принудени да търпим този филм и да плащаме за него..

При всеки показан арест се вижда превишаване на правата на полицаите, прилагане на непропорционални мерки и несъобразяване с разпоредбите на чл.74 и чл.75 от Закона за МВР. За това всеки потърпевш, било той заподозрян или по грешка малтретиран от полицията, има право да търси обезщетение. Някои пострадали от полицейско насилие си мълчат от страх, други търсят обществена подкрепа, трети знаят, че може да получат пари и си търсят правата. Обезщетенията, които присъжда Европейския съд по правата на човека варират между няколко хиляди до десетки хиляди Евро. А те могат да бъдат спестени на държавния бюджет, ако акциите на МВР се подготвят професионално и се извършват при спазване на всички законови изисквания. Това е начинът МВР министърът да напълни, т.е да не празни държавната хазна.

Защо полицаите газят закона и после ние гражданите трябва да плащаме за това? Ето това е въпросът, който има много отговори и полицейските началници ги знаят. Тогава защо допускат неподготвени , въоръжени служители да бъдат изпращани да арестуват хора. Отдавна юристи и правозащитни организации изтъкват по различни поводи, че редовият български полицай не познава НК, НПК, нито даже Закона за МВР. Редовият български полицай изпълнява само заповеди, но и за тази работа е нужно знание.

Не можеш да очакваш редовият полицай да съблюдава закона, когато агресивният PR на МВР му внушава, а не само на него, че полицията е олицетворение на закона и тя е тази, която скоро ще раздава правосъдие. Към това бих добавила и слабата професионална и физическа подготовка на тези, които извършват арести и претърсвания. След като са преминали първоначално професионално обучение никой повече не се грижи за тяхното образование и квалификация. Прокурата наблюдава и прикрива гафовете на полицията. След като се разшуми  в обществото, тогава се започват проверки и се налагат наказания. Иначе нарушенията се очекмеджават.

Ръководството на МВР нито се интересува, нито отделя средства за физическата подготовка на полицаите. Това най-добре се вижда през лятото. Повечето униформени полицаи на възраст над 35 години приличат на тюфлеци и респектират с шкембета и паласки от сланина.Тези лоени топки трудно могат да се защитят сами, ако при акция станат обект на посегателство. Затова естествената им реакция е винаги първи те да приложат физическа сила или направо да извадят оръжие. Страхът и инстинктът за самосъхрание са водещи при отсъствието на професионализъм. Затова жертви на полицейско насилие стават хора, които нито искат нито могат да окажат някаква съпротива на полицията.

 Когато не знаеш къде  и срещу кого  те праща  началникът и те е страх, хич не те е грижа за закона и правата на човека. Такъв е законът на джунглата. На битите от „нашата ”полиция плащаме всички.

1 коментар:

  1. Здравейте! топъл поздрав.
    Блогът ви изглежда добре.

    Надявам се получат успеха през цялото време.

    ОтговорИзтриване