петък, 4 юни 2010 г.

БАВЯТ СЕ ВПИСВАНИЯТА В ТЪРГОВСКИЯ РЕГИСТЪР

От близо месец вписванията в търговския регистър се извършват за повече от десет работни дни независимо дали документите са подадени на хартиен носител или в електронен вид. Мислихме, че това е временно затруднение и проявихме разбиране. Оказа се , че тенденцията е обратната и положението ще става по-лошо. Причината била познатата липса на пари. По отношение на търговския регистър такова обяснение е проява на държавна наглост. По сметките на Агенцията за вписванията ежедневно влизат десетки хиляди левове. Това, че тези пари отивали в държавния бюджет, а от там за регистъра били отпускани недостатъчно пари са чиновнически приказки, които никого не греят. Който плаща за държавната услуга-вписване в търговския регистър, трябва да я получи навреме. Оправданията не вършат работа.

Милиони левове на данъкоплатците отидоха за създаване на търговския регистър, който беше изваден от съдебната система и премина към изпълнителната власт, с обещанието, че регистрациите ще се извършват за 3 дни и ще струват по-евтино. Какво се случва днес, след почти три години от стартирането на електронния търговски регистър, вписванията се бавят точно толкова време за колкото се извършваха в съда. Държавните такси бяха намалени с около 20%, но всъщност не всички граждани и фирми се ползват от това намаление. Ако търговец сам без адвокатска помощ тръгне да прави промени в дружеството си, рискува нещо в документите му да не е наред , за което ще получи отказ и ще трябва отново да внесе същата такса за повторно заявление. В подобни случаи съдът оставяше фирменото дело без движение и указваше на заявителя, какви документи трябва да представи без да е необходимо да внася нова държавна такса.


Разбрахме, че една от причините за забавянето в работата на регистъра била, че фирмата, която сканирала документите е отказала да извършва тази услуга, защото държавата не и плащала. Ами защо тогава се бавят регистрациите и на тези заявления, които се подават с електронен подпис? И за това сигурно ще намерят причини и обяснения, важното е работата да не върви..

2 коментара:

  1. Здравейте
    На 02.07.2010 г. фирмата ми-ЕТ подаде декларация в Търговския регистър в гр. Ямбол за промяна седалище на фирма.Ето, че в краяна месец юли документите ни все още се обработват.Искам да попитам какви са законовите срокове, тези промени да бъдат отразени в Търговския регистър?Ако това не се случи тези дни ще пропусна огромна инвестиция!Изумявам се колко некадърни хора работят в деловодствата и когато ги попитам каквото и да е, отговора е: Прочетете закона или се обадете в София-ние тук сме просто деловодство.Как е възможно хора работещи едно и също да не познават законовите рамки.Опитах се да звъня в София-нито един телефон /обявени на страницата на Търговския регистър/ не отговаря.Моля Ви като адвокат да ме посъветвате как да търся правата си?

    ОтговорИзтриване
  2. В Закона за търговския регистър не е фиксиран срок за произнасяне на длъжностното лице по вписванията. Казано е, че заявленията се радглеждат незабавно по реда на постъпването им.

    Ако сте претърпели вреди от не произнасянето на дължностното лице или късното вписване, може да претеднирате пред Административния съд обезщетение,чийто основнаие и размер обаче ще трябва да докажете.

    ОтговорИзтриване