четвъртък, 15 април 2010 г.

Светлозар Бенчев -един от най-деликатните съвременни български художници



За Светлозар Бенчев , когото лично познавам от много години, изкуството е  цивилизационната  форма за овладяване на хаоса, а рисунката е своеобразен опит за медитация. Той е един от художниците, които поддържат романтизма. Творбите му звучат нежно, леко, ефирно, може би защото той не споделя агресията, която блика от много съвременни художествени произведения. Светозар има теми, които през годините го вълнуват и той периодично се връща към тях. Една от тях е "Дама с шапка" - съвременният човек с неговите мечти. Това е символът на цивилизацията, която иска да излезе с някаква идея отгоре, нова мисъл, мечта, измерение. Но и вид елегантност на духа. Другата е "Стихиите" и борбата и хармонията между тях. Художникът има по-глобален поглед към Вселената и Космоса, към силите на водата, огъня, земята, въздуха.


Светозар Бенчев е доцент, ръководител на катедра „Рисуване” В Националната художествена академия. Негови творби притежават галерии в Париж, Линц, Баден Баден, Амстердам, Токио.


В Арт център „Алтера” от 8 април до 5 май 2010 г. е представена изложбата на Светозар Бенчев „ ОБЕКТИ- рисунки и живопис”. Според автора обектът в изкуството е създадена от художника алтернативна реалност. Той може да бъде и самодостатъчен като художествен факт, но може да е и проводник на разнопосочни послания. Независимо дали е дву- или триизмерен, той очаква активното отношение на зрителя, който влиза в контакт с него, откривайки закодираните логика, смисъл и подтекст.


Какво се случва докато наблюдаваме обектите ? Странна метаморфоза! Наред с реалните предмети – шапка, крило, череши - навлизат внушения от един иреален, фантастичен свят.Двата свята-реалният и иреалният –се сливат и ни обхваща усещане за безвремие, за пространство, в което липсват отправните точки Тук е Сега. Зрителят възприема изобразените персонажи със стойности и категории, неподатливи на времето: хармония, медитация, стремеж към единение с природата...

Снимките, които публикувам са предоставени с любезната съдействие на г-жа Дима Недялкова-Каприева от Арт център „ Алтера”, бул.”Драган Цанков” 36 /сградата на Интерпред/ партер – вляво, тел.: 969 32 30, GSM: 0888 408 599 e-mail: galeria_altera@mail.bg, http://www.altera-bg.com/

































Няма коментари:

Публикуване на коментар