събота, 6 март 2010 г.

УКАЗАНИЕТО НА НАП ПРОТИВОРЕЧИ НА КОНСТИТУЦИЯТА

Преди малко в новините по bTV видях Анонимкото, за когото написах статията си в Свежо „Някой дописа указанието на НАП” или както е истинското й заглавие в блога ми „Някой в НАП става нагъл”. Не запомних името на експерта, но ми направи впечатление, че той многократно се позоваваше на Кодекса на социално осигуряване и цитираше закона тъй както дяволът чете евенгелието.


Ще бъда кратка „НЕ ВЯРВАЙТЕ НА ЕКСПЕРТА НА НАП. ТОЙ ЛЪЖЕ.

Няма норма в Кодекса на социално осигуряване, която да задължава гражданите да се осигуряват едновременно на две и повече основания. Двойното държавно обществено осигуряване, за каквото настоява НАП, представлява данъчно утежнение. Конституцията на Република България казва в чл. 60. гражданите са длъжни да плащат данъци и такси, установени със закон, съобразно техните доходи и имущество. Данъчни облекчения и утежнения могат да се установяват само със закон. Такъв закон още не приет. За сега.
Искам да напомня правомощието на НАП по чл. 3. , ал.1 от Закона за НАП. Агенцията обслужва данъкоплатците, осигурителите, осигурените и самоосигуряващите се лица, като им осигурява необходимата информация, разяснения по правата и задълженията им. Ако ще ни обслужват като ни увеличават осигурителната тежест, ще се наложи да протестираме като гърците. Виждаме как става това .

5 коментара:

  1. И с предишната промяна - увеличаване на осигурителният праг за самоосигуряващи се - ГЕРБ толерираха мастити фирми и сложиха прът в колелата на микробизнеса, като намалиха ефективната осигурителна и данъчна тежест за собствениците на корпорациите, за сметка на микробизнеса. С последния указ, ГЕРБ показа, че провежда насилствено преразпределяне на пазара, в случая и незаконно. ГЕРБ се опитва да закрие двигателя на икономиката - средната класа, и да даде път на корпорациите. Резултатът ще бъде още по-ясно разделение бедни-богати и заробване на българското население, чрез внесени от вън капитали (било то и първо изнесени с куфарчета такива). Шепа икономически силни хора ще владеят цяла България, а населението ще затъне в заеми. За средната класа в дългосрочен план остава само една алтернатива - емиграция.

    Благодаря на г-жа Атанасова за изложението от гледната точка на адвокат и се надявам да има повече хора като нея, които се борят срещу своеволията на некадърни и корумпирани чиновници, обслужващи 'нечии' интереси.

    ОтговорИзтриване
  2. Браво, адвокат Атанасова.

    ОтговорИзтриване
  3. БРАВО ЗА СМЕЛОСТТА И ПРОФЕСИОНАЛНИЯ ОТГОВОР.БЛАГОДАРЯ ЗА СЪПРИЧАСТТНОСТА КЪМ БЪЛГАРСКИЯ БИЗНЕС

    ОтговорИзтриване
  4. браво за позицията

    ОтговорИзтриване
  5. Не съм убедена, че политиката на ГЕРБ е насочена към смачкване на дребния и среден бизнес в България, защото тези предприемачи гласуваха за тях и предполагам пак ше гласуват на следващите избори. Никоя партия не иска да губи избирателите си и в това ми е надеждата, че управляващите ще се вразумят и ще окажат натиск върху шефа на НАП да си оттегли указанието. То води до загуба на политическа подкрепа и обществено доверие за управляващите повече, отколкото до реални приходи в хазната. Според мен, скандалното указание е натегаческа акция на някой от централата на НАП.

    ОтговорИзтриване